Васил Велев: Отдавна е време за съкращения в администрацията
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2021 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Отдавна е време за съкращения в администрацията

/КРОСС/ Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население намаляваме всяка година от порядъка на 45 000 - 50 000 души, а администрацията ни расте. Това е абсолютно неестествено и ненормално". Това коментира в „Тази сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Няма да има ръст на безработицата по тази причина, има остър недостиг на работници и специалисти. Стига да искат да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа, каза още той по повод думите на съпредседателят на „Продължаваме промяната" Асен Василев, че се предвиждат 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 година.

Някой правил ли е анализ защо 15% ще се съкратят? Никой не е правил никакви разчети, не е питал НАП, нито НОИ колко да се вдигат пенсиите и колко осигуровките. Хвърлят се едни числа, без да се правят анализи. Трябва да се говори с всички социални партньори, дали тези хора ще имат алтернативна заетост, има ли нужда от преквалификация. Това ще влоши ли качеството на услугата, което и без това не е толкова високо, колкото ни се иска. Тези числа са неаргументирани, смята обаче Любослав Костов от КНСБ. По думите му първоначално е заявено, че съкращението ще бъде до края на мандата, а сега до края на следващата година. С 0,5% до 1% ще нараства коефициентът на безработицата, посочи той.

Представителите на работодателите и синдикатите коментираха и намерението за увеличени на минималната работна заплата.

Правилният подход за нас е минималните работни заплати да се договарят от браншовите организации на работодатели и синдикати и да са различни за различните икономически дейности. Заплатите в IT сектора например гонят 4000 лева, а в туризма са под 1000 лева. На едното и на другото място една и съща минимална работна заплата е напълно неадекватно, отбеляза Васил Велев.

Според КНСБ минималната заплата трябва да бъде заплата за издръжка, която да отразява издръжката на живота.

В България не е така, защото и със 710 лева няма да постигнем заплатата, която дават в Германия, например, посочи Любослав Костов.