„Студентите: Изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК
Секция: КУЛТУРА
08 Декември 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Студентите: Изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

/КРОСС/ Изложбата „Студентите: Изящното в текстилното изкуство" обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.

Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите: изящното в текстилното изкуство" и включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г.

Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, очертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил - изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство - Националната художествена академия.

Проектът обхваща и отбелязване на 122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева.

Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава", „Посвещение" и „Птици", „Композиция I" и „Композиция II" са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведения от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.

Входът в Арт галерия - НДК е свободен, но срещу задължителен зелен сертификат.