Четвъртък носи слънчево време и затопляне
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Декември 2021 06:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четвъртък носи слънчево време и затопляне

/КРОСС/ След обилните валежи и силните пориви на вятъра в последните дни, днес акцент в прогнозата е чувствителното застудяване. В широки граници се задържаха температурите за пореден ден: от едва градус над нулата в София, 8° в Бургас до 10° в Монтана. Валежите навсякъде вече спряха.

През нощта в почти цялата страна ще се изясни, вятърът ще стихне и до сутринта температурите още ще се понижат. На места в Западна България ще паднат до около минус 9°, в София - минус 6°, в по-голямата част от страната ще бъдат от минус 3° до 2°.

Утре, с умерен вятър от юг ще се пренася по-топъл въздух и температурите съществено ще се повишат. В по-голямата част от страната се очакват максимални стойности от 7° до 12°. Ще преобладава слънчево време, но ще има и райони с трайни мъгли, където и температурите ще останат съществено по-ниски.

И по Черноморието ще е предимно слънчево, на места със сутрешни мъгли. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 10-13°, а вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Със слънчево време ще започне денят в планините, но в следобедните часове облачността ще се увеличава. Ще бъде много ветровито.

Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Температурите и там ще се повишат и максималните в курортите ще са между 3° и 7° градуса.

Много студено ще остане за пореден ден в Европейска Русия. Обилни снеговалежи ще има в централните части от континента. Проливни валежи от дъжд се очакват на Апенините. Причината - поредният средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на времето и на Балканите, включително и в нашата страна.

Ветровито и с валежи от дъжд ще е утре в западните райони от Балканите, а от северозапад, с нахлуването на по-студен въздух, дъждът ще преминава в сняг. В източните райони ще остане все още слънчево, а температурите там ще се повишават.

У нас, затоплянето ще продължи и през следващите дни, по-съществено в източната половина от страната, където ще духа силен югозападен вятър. Отново се очакват валежи, а през нощта срещу петък в северозападните райони и високите полета в Западна България ще има условия за поледици.