За първи път в България приложиха щадящ метод за лечение на рак на простатата
Секция: Здраве
10 Декември 2021 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път в България приложиха щадящ метод за лечение на рак на простатата

/КРОСС/ 60-годишен мъж от София с рак на простатната жлеза е първият български пациент, който получава шанс за пълноценен живот.

Вместо да отстранят простатната му жлеза, екип от български и словашки лекари направиха щадяща операция. Процедурата, известна като нискодозова брахитерапия се практикува в Словакия от 10 години, а у нас се прави за първи път.

Операцията e продължила близо 4 часа. Медиците са имплантирали в простатната жлеза на пациента 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така на практика е избегнато отстраняването на жлезата, а пациентът ще води нормален живот с напълно съхранена еректилна функция.

След операцията състоянието на пациента е добро. Той ще бъде изписан след два дни.

Щадящият метод може да се прилага при мъже в ранен стадий на рак на простатата. Нискодозовата брахитерапия може да се прилага и при по-млади мъже.Терапията ще се покрива от Здравната каса.

Прогнозата на шефа на клиниката по урология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", академик Чавдар Славов, е че 40 мъже годишно ще могат да се лекуват с иновативната терапия у нас.