Георги Събев: Контролът от полето и фермата до трапезата гарантира качеството на българските храни
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Събев: Контролът от полето и фермата до трапезата  гарантира качеството на българските храни

/КРОСС/ Извършването на интегриран контрол от полето и фермата до трапезата гарантира производството на качествени храни. Именно безопасността на предлаганите продукти на пазара в страната е основен, водещ приоритет в работата на Министерството на земеделието, храните и горите. Начините за реализирането му са многопосочни и обхващат, както създаването на ново законодателство и усъвършенстване на съществуващото, така и подобряване и развиване механизмите на контрол, извършван от компетентните структури на ведомството. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при участието си в 15-тия форум на кампания - Да! На българската храна - Криза и Зелена сделка: време за бързи решения в земеделието.

Аграрният заместник-министър информира, че по инициатива на МЗХГ се разработва Програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти. Тя цели остойностяване на потенциала на тези продукти и засилване на връзката им с общностите, с оглед развитие на местната икономика и аграрния отрасъл. С нея ще се даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални типични стоки и ще допринесе за социално-икономическия растеж на българските региони и общини, посочи Георги Събев. Той коментира още, че европейските схеми за качество не са достатъчно разпознаваеми у нас, а те са гарант за качество и могат да помогнат страната да се утвърди с нещо традиционно и уникално.

„Стимулирането на инвестициите и въвеждане на иновации в производствения процес на български производители, насърчаването на сътрудничеството между производители и преработватели, намаляването на административната тежест, реалното противодействие на нелоялните търговски практики дават възможност за предлагане на по-голям асортимент български храни на пазара", посочи заместник-министърът. Според него, пандемията COVID-19 ясно показа, че е необходимо да се предприемат мерки, които да предоставят гъвкавост и повече възможности за преориентиране на агрохранителния бизнес, който осигурява нашата продоволствена сигурност. Той открои първостепенното значение на гарантирането на наличността на храни за гражданите, което извежда на преден план и жизненоважната роля на земеделските стопани за устойчивостта на веригата на предлагане на храни. За да гарантираме сигурността на тези стопани е важно да увеличим конкурентоспособността на нашите фермери, разясни Георги Събев.

Заместник-министърът обясни, че е необходимо да се намери точният баланс между по-високите изисквания на потребителите и способността на земеделските производители да отговорят на тях. И уточни, че фермерите са част от хранителната верига, в която търговците, хранително-вкусовата промишленост и производствените предприятия имат по-голяма степен на влияние. „Необходимо е ангажиране на всички партньори в хранителната верига, за да се решат всички въпроси в сектора", допълни той.

По време конференцията, представителите на бизнеса поставиха въпроса за намаление на ДДС за храни на 9%, като заместник-министър Събев подчерта, че МЗХГ поддържа това искане. По думите му, нещата не може да продължават както до сега, необходима е кардинална промяна и това е инициатива, която трябва да бъде подкрепена.

Аграрният заместник-министър открои и необходимостта от повече инвестиции в агронаука и развойна дейност, като обясни, че те са с дългосрочен хоризонт, но имат висока възвръщаемост. Той поясни, че всяко едно евро вложено в наука, връща 10 евро в икономиката.