Тържествено заседание на Комитета на пълномощните представители на Обединения институт за ядрени изследвания се проведе в София
Секция: България - Русия
23 Ноември 2021 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тържествено заседание на Комитета на пълномощните представители на Обединения институт за ядрени изследвания се проведе в София

/КРОСС/ В София се състоя тържествено заседание на Комитета на пълномощните представители на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ). На събитието присъстваха Президентът на Република България Румен Радев, Посланикът на Руската Федерация в Република България Елеонора Митрофанова, която оглави руската делегация, представители на дипломатическия корпус на страните-участнички и асоциирани членове.

"Провеждането на сесията у нас е доказателство за значителния принос на България към научните програми на ОИЯИ и се радвам, че българските учени подкрепиха инициативата за обявяване на 2021 г. за Година на България в ОИЯИ. За България е чест да бъде домакин на сесията на пълномощните представители", - отбеляза в приветственото си слово Президентът на България Румен Радев.

В своята реч директор на Института Григорий Трубников подчерта богати традиции на сътрудничество между България и ОИЯИ, и това, че Институтът се гордее със своите български "възпитаници", много от които станаха академични лидери в своята страна.

В края на сесията бе приета Софийската декларация, в която се определят принципите и ориентирите за бъдещото развитие на ОИЯИ както в изследователския контекст, така и в областта на международния диалог.