Елеонора Митрофанова взе участие в церемонията по откриване на VI Световен младежки форум на руските сънародници „Младежта гради бъдещето"
Секция: България - Русия
18 Септември 2021 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елеонора Митрофанова взе участие в церемонията по откриване на VI Световен младежки форум на руските сънародници „Младежта гради бъдещето"

/КРОСС/ Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова взе участие в церемонията по откриване на VI Световен младежки форум на руските сънародници „Младежта гради бъдещето". В него участват над 130 делегати от 28 държави на Европа и ОНД.

В него участват над 130 делегати от 28 държави на Европа и ОНД. По време на форума младежите ще обсъдят новите направления в работата на младежките организации на руските сънародници, въпросите за запазване на историческата памет и връзката между поколенията, противодействието на нарастващите опити за фалшифициране на резултатите от Втората световна война в някои страни от ОНД и Европа и други теми.
„Отличителна черта на шестия форум е провеждането му в разгара на най-важното политическо събитие - изборите за Държавната дума на Руската Федерация и в навечерието на VII Световен конгрес на сънародниците, живеещи в чужбина “Русия и сънародниците в променящия се свят“, който ще се проведе в Москва през октомври“ - отбеляза посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, откривайки младежкия форум.
Тя подчерта, че младите сънародници имат важна мисия, осигуряваща връзката и приемствеността на поколенията. „Най-важната сфера на дейност за младите сънародници е възпитаването на патриотизъм, чувство на любов към Родината, активно участие в работата за противодействие на опитите за фалшифициране на историята и омаловажаване на решителния принос на съветския народ за победата над нацизма по време на Втората световна война. Тази задача става все по-актуална, когато цяла кохорта от така наречени „експерти“ без угризение на съвестта нагло обръщат всичко с главата надолу, когато в редица европейски страни рушат паметниците на съветските воини-освободители, извършват се вандалски прояви“, каза посланикът.
Делегатите бяха поздравени и от ръководителя на представителството на Россотрудничество в България Олга Широкова, която подчерта, че Руският дом в София винаги е отворен за нови проекти и инициативи на младежкия актив на сънародниците.
Програмата на форума включва кръгли маси, работни заседания, дискусионни платформи, тренинги, майсторски класове и състезания.
Организатори на форума, който ще продължи до 21 септември, са Координационният съвет на руските сънародници в България, Федерацията „Съюз на сънародниците“ и националното дружество „Заедно с Русия“ с подкрепата на Правителствената комисия по въпросите на сънародниците в чужбина, Департамента за работа със сънародниците в чужбина към Министерството на външните работи на Русия, посолството на Русия в България, представителството на Россътрудничество, фондация „Русский мир“.