БСП взе участие в срещата на Съвета на Партията на европейските социалисти в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
16 Декември 2021 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП взе участие в срещата на Съвета на Партията на европейските социалисти в Брюксел

/КРОСС/ Делегация на БСП взе участие в проведения днес Съвет на Партията на европейските социалисти в Брюксел.

Поради въведените противоепидемични мерки тя се проведе в хибридна форма. На живо присъства ръководителят на делегацията Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и член на Президиума на ПЕС, а онлайн участие взеха младите делегати Цветелина Пенкова, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в европейския парламент, Теодора Овчарова и Еньо Савов - членове на НС на БСП, и Венислав Емилов - експерт в Международния отдел на партията.

В срещата се включиха редица лидери на европейското социалистическо семейство като Олаф Шолц - канцлер на Германия, Педро Санчес - премиер на Испания, Магдалена Андерсон - министър-председател на Швеция, Антониу Коща - министър-председател на Португалия, Мет Фредериксен - министър-председател на Дания и Робърт Абела - министър-председател на Малта, както и Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия.

По време на дискусията бяха обсъдени редица теми, структурирани в три основни панела: „За устойчиво бъдеще", „За равни възможности" и „За толерантна Европа".

На срещата бе приета резолюция на Съвета на ПЕС, в която се отправят редица препоръки за подобряване на европейските политики в посока достоен живот и по-високи доходи, защитени права на работещите, развита цифрова и зелена икономика, гарантирано качествено здравеопазване, внимание към демографските проблеми и други теми, които се покриват изцяло с политиката на БСП. В съответствие с Устава на ПЕС, БСП информира ръководството на организацията, че въз основа на решението на българския Конституционен съд и позициите на БСП, партията не е обвързана с прилагането на текста, призоваващ за пълна ратификация на Истанбулската конвенция.