Бургас се стяга за „Европейска младежка столица 2025 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2021 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургас се стяга за „Европейска младежка столица 2025 г.

/КРОСС/ Община Бургас подготвя кандидатурата си за „Европейска младежка столица 2025 г.".Това е титла, която ежегодно се присъжда на европейски град, подготвен с необходимите инфраструктура, практика и визия с цел овластяването на младите граждани, ангажирането им в дневния ред за развитие на общността, и най-вече, заздравяването връзките между отделните партньори в младежката екосистема.

Инициативата се реализира от 2009 година насам, като основите ? са положени в Ротердам (Кралство Нидерландия). В България, титлата е била присъждана еднократно на град Варна през 2017 година.

Всяка година, чрез множество и най-разнообразни проекти, фокусирани върху младежките нагласи и потребности спрямо културния, спортния, социалния, политически и икономически живот и развитие, се обогатява дневния ред на европейската младежка общност.

Стремежът на администрация е през 2025 година, независимо от предизвикателствата на съвремието, на база силните и целенасочени политики на Община Бургас в сферите на образованието и овластяването на бургаската младеж, да се спечели титлата и да приветства и разгърне този огромен потенциал в Бургас.

В бюджета на отдел „Превенции и младежки политики" при Община Бургас, предвид условията за кандидатстване, ще се заложи необходимият финансов ресурс за заплащането на таксите в размер на €1000 (хиляда евро).

Целите, които си поставяме при евентуален избор на Бургас за „Европейска столица на младежта 2025 г." са следните:
- Укрепване на младежкото участие в местното управление;
- Интегриране на целенасочена младежка програма в собствените събития на града;
- Подобряване на психичното здраве и щастието на младите хора в града;
- Организиране на международни конференции, срещи и обмени под флага на Бургас - Европейска младежка столица 2025;
- Използване на спорта, за да се достигне до младите хора и маргинализираните групи в градския живот;
- Изграждане на младежки пространства;
- Създаване на условия за програма Бургас - Европейска младежка столица 2025, създадена съвместно от млади хора и въз основа на техните потребности;
- Овластяване на младежите в неравностойно положение;
- Укрепване на доброволчески инициативи.

Предвид условията за кандидатстване е необходимо на етап подаване на кандидатурата да бъде представено решение на Общински съвет, с което се дава съгласие за кандидатстване.