Пентагона призна за хиляди цивилни убити в Близкия изток
Секция: СВЯТ
19 Декември 2021 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагона призна за хиляди цивилни убити в Близкия изток

/КРОСС/ Въздушните операции на Съединените щати в Близкия изток са били белязани от разузнавателна информация със сериозни пропуски и са довели до смъртта на хиляди цивилни, включително деца, съобщава Франс прес, като се позовава на информация на вестник "Ню Йорк таймс".

Вестникът цитира документи от Пентагона, с които се е сдобил и които включват над 1300 доклада за жертви сред населението. "Ню Йорк таймс" обяснява, че макар някои от случаите, съобщавани на неговите страници, да са били посочени в документите, разследването е показало, че броят на цивилните жертви е "драстично занижен".

Например, при бомбардировка на специалните части в Северна Сирия през юли 2016 година, първоначалните информации са били за 85 убити бойци на "Ислямска държава". Вместо това обаче загиналите се оказват 120 местни жители.

Според изданието в нито един от докладите няма разкрития за грешки в действията или за такива, които подлежат на наказание.

Лошият или неадекватен снимков материал, свързан с разузнавателната информация, често е допринасял за неправилното насочване на ударите, смята вестникът.
Много оцелели при атаките са оставяни с поражения, които изискват продължително лечение, но компенсации са платени в по-малко от десетина случая, посочва още "Ню Йорк таймс".

Говорителят на американското Централно командване капитан Бил Ърбън коментира пред изданието, че грешки се получават и при най-добрата технология в света "независимо дали става дума за непълна информация, или неправилно интерпретиране на наличните данни".