Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще се затвори тази седмица
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Декември 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще се затвори тази седмица

/КРОСС/Озоновата дупка, която тази година беше по-голяма от Антарктика, ще се затвори тази седмица, съобщи в. "Дейли мейл".

Тя се задържа само няколко дена по-малко от предшественицата си миналата година, която беше най-продължителната от 1979.

Според Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози тазгодишната озонова дупка е деветата най-голяма, откакто се води статистика. Тя достигна 22,79 милиона кв. км. Когато беше най-голяма съответстваше на размера на Антарктида и Европа. Миналогодишната озонова дупка беше 11-ата по големина в историята. Най-голямата се е образувала през 1998 г. - 24,35 милиона кв. км.

Озоновата дупка се появява над Южния полюс всяка година. Размерът ѝ зависи от метеорологичните условия, като се увеличава при големи студове.
Известно е, че озоновият слой предпазва планетата ни от ултравиолетовите лъчи. Липсата му означава, че по-голямата част от високоенергийната радиация достига до Земята и може да навреди на живите организми.

Озоновият слой започва бързо да изтънява през 20-ти век, когато хората започват да произвеждат озоноразрушаващи вещества (фреони). През 1987 г. използването им е забранено и учените чакат възстановяването му. Очаква се дупката над Антарктида да се затвори окончателно през 2050 г.

Големината и необичайната продължителност на озоновите дупки над Антарктида тази и миналата година се дължат не толкова на наличието на вредни химикали, колкото на метеорологичните условия.