Планетарен парад ни очаква в небето над България в навечерието на Рождество
Секция: Наука
23 Декември 2021 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планетарен парад ни очаква в небето над България в навечерието на Рождество

/КРОСС/Във вечерите около Рождество, при ясно небе ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември, съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17 часа и 20 минути, а за Западна - от около 17 часа и 40 минути.

Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети - Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно - във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета - ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп - с едва 8% осветен диск.

Картата показва небето над югозападния хоризонт на 24 декември в 17 часа и 45 минути вечерта, за наблюдател от района на София.