Полина Карастоянова: Туризмът отчита тенденцията България да се окаже в Covid изолация
Секция: Туризъм
27 Декември 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полина Карастоянова: Туризмът отчита тенденцията България да се окаже в Covid изолация

/КРОСС/ "Започваме зимния сезон с възможно най-високата степен на готовност и гостоприемство, при отчитане на сложните предпоставки, които не зависят от нас, от гледна точка на поредната фаза на развитие на пандемията и своеобразната изолация, в която има тенденция България да се окаже".

Това каза пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Ниският процент на ваксинация е убийствен фактор, който работи против българската икономика, туризъм, инвестиции и против обществения интерес", беше категорична тя и добави, че процентът на ваксинирани на заетите в сектор "Туризъм" е не повече от 50%.

"Предложението на Националния борд по туризъм за стимули за ваксинация чрез ваучери за туризъм за българското население, независимо от възрастовата група, може да е като втори етап на въвеждането на допълнителни стимули. Това ще даде двоен ефект - здравен и икономически. Съжалявам, че служебното правителство не възприе тази наша идея", смята Полина Карастоянова.

По думите ѝ цените в зимните курорти са съобразени с поскъпването на всички базисни ресурси:

"Поради несигурността, в която туристическият сектор работеше през последните две години, някои правила влизаха от днес за утре - част от обслужващите в сферата на туризма потърсиха други места за работа и реализация, където сигурността беше по-висока".

Карастоянова определи като "неравна битка" конкуренцията на българския туризъм с туристическите продукти в страните, където бюджетите за тази сфера са били големи, а по време на пандемията са дори удвоени.