Радан Кънев: Мораториумът върху цените на тока не е добро решение
Секция: ПОЛИТИКА
30 Декември 2021 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радан Кънев: Мораториумът върху цените на тока не е добро решение

/КРОСС/ Мораториумът върху цените на тока не е добро решение. Това смята евродепутата от ЕНП/ДБ Радан Кънев. Той го определи като провокация на ГЕРБ.

„Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени”, каза Кънев, запитан какво ще стане, ако БСП поискат фиксирани цени на основните стоки.

„Мораториумът не е добро решение. А „Демократична България”, и особено ДСБ, трябва да бъде коректив на леви залитания в управлението. Европа е в доста лява вълна. На места като в Германия тя е технократска, прагматична, модернизаторска. А например в Испания и Португалия е стихийно популистка и много опасна. България не прави изключение. Връщането на БСП във властта е винаги сигнал за тревога. Нищо в поведението на г-жа Нинова не показва БСП да е променена партия. Нашата роля е да бъдем коректив на грешни решения”, каза Кънев.

И обясни какво е можело да се реши вместо мораториума.

„Опозицията внесе едно остро популистко решение, а управляващите партии леко се парализираха и се принудиха да го приемат, защото по някакъв начин гарантира оцеляването на българските домакинства”, коментира Кънев. „Трябваше да се вземе парламентарна почивка, да се реши каква е стратегията на коалицията и да се вземе решение, което да постигне същия резултат, но не е необходимо да се вземе по този дърварски соц.начин”, смята Кънев. И обясни какво според него е било правилното решение: „В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока”, каза Кънев.

Относно съдебната реформа, Радан Кънев каза, че въпросът не е дали си отиват Цацаров и Гешев, а дали се създава система на сигурност и правосъдие, основана на върховенството на правото.

„Явно има воля в правителството за махането на Цацаров и Гешев. Но за установяването на правова държава не съм сигурен, че има мнозинство. Демократична България трябва да е гарант, че Цацаров и Гешев няма да бъдат заменени с нови бухалки, защото този риск съществува”, каза Кънев. И критикува поведението на вътрешния министър. „Нагледали сме се още от времето на Цветанов с багерите - нова власт, която раздава правосъдие по медиите. Докато разберем, че правосъдие по медиите не се раздава, а се решава в съдебна зала, нищо съществено не се е променило”, каза Кънев.

Ако новото КПКОНПИ има правомощията на старото или по-големи, то ще представлява същият риск, смята Кънев. 

Той коментира още, че управляващата коалиция очевидно е трудна, но това била волята на гражданите. „Със сигурност избирателите на всички партии в коалицията искаха управление без Борисов. Коалицията е такава каквато е. И тук става дума за изключително много работа”, каза Кънев.

Според него избирателната ни система е такава, че налага и ще налага трудни коалиции и занапред.

„Сега е тази четворна коалиция. След други избори ще е друга коалиция”, каза Кънев.

По думите му компромисите вече са направени. „Всяко следващо решение ще е плод на преговори и компромис. Много решения ще изискват по-широко национално съгласие от тези 134 депутати. Много често съгласия ще липсват и ще трябва да се търсят”, коментира Радан Кънев.

Той смята, че трябва да се поставят цели, а не червени линии. 

„Демократична България” по необходимост, по история, по убежденията на избирателите си, е гарант на проевропейската политика в България”, каза Кънев.