„Силуети от Париж” в Музея на GISSEN
Секция: КУЛТУРА
01 Януари 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Силуети от Париж” в Музея на GISSEN

/КРОСС/ "Силуети от Париж” е новата изложба с рисунки в Музея на GISSEN /www.gissenartmuseum.wordpress.com/. Рисунките са направени по време на престоя ми в Париж, споделя Живко Тенев – GISSEN. Тук не става въпрос за рисунки от натура, това са преди всичко рисунки, създадени по впечатления. Не са много творците, които дръзват да покажат свои рисунки в изложба. Рисунката показва истинската същност на артиста и както казва Илия Бешков: „Вие трябва да рисувате фигурата на един човек така, че като обърнете листа наопаки, да затежи и увисне като прилеп на таван!… Рисувайте, рисувайте докато сами се превърнете в рисунка…” Не зная колко от днешните артисти правят това, но аз за себе си вече се престраших да показвам своите рисунки, споделя още GISSEN.

От няколко години той експериментира в областта на дигиталното изкуство, но успоредно с това продължава да работи и с традиционните стилове и техники. GISSEN е едно от най-креативните имена в новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 12 години той е показал над 150 различни свои изложби – живопис, графика, рисунка, карикатура, плакат, фотография. По-голямата част от тях са реализирани във виртуалната реалност на Галерия GISSEN, а най-значимите вече се намират в Музея на GISSEN, който заработи от началото на месец февруари т.г. 

Сред най-успешните му графични проекти са „Гротески” /2008/, „Вътрешен ритъм” /2008/, „Матриархат” /2008/, „Първична хармония” /2010/, „Японски графики” /2013/, „Графики от стария грамофон” /2016/, „Преображения” /2018/, „Деветата земя” /2018/, „Red&Blue” /2019/, „Геометрия на сънищата” /2019/, „Рисунки от Париж” /2020/, „Драскотини в пясъка” /2020/ и рисунките „Парижки провокации” /2021/.

Произведенията на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея на GISSEN и през онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.