Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в газифицираните жилища
Секция: ИКОНОМИКА
03 Януари 2022 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в газифицираните жилища

/КРОСС/ Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в газифицираните жилища, след като от 1 януари синьото гориво поскъпна с рекордните 30%. Това ще повиши сметките с поне 200-300 лв., пресмятат фирми посредници. Засега замразени остават фактурите на домакинствата на парно и ток, но експерти предупреждават, че след падането на мораториума поскъпването може да бъде наваксано. Допълнително новите сметки за отопление ще тръгнат нагоре и заради очакваното застудяване през януари. Така, колко точно ще се увеличи сметката в края на този месец, ще зависи и от температурите навън, както и от големината на апартаментите.

Заради скока в тарифата на промишления ток, бизнесът пък готви увеличение на цените на основните стоки и услуги, които предлага на потребителите.

С новите цени на синьото гориво, отоплението на газ се превръща в едно от най-скъпите тази зима, изчислява енергийният експерт Еленко Божков. С ръста от януари средните сметки на газифицираните домакинства ще надвишават тези на семействата с парно, дърва и климатици. Въпреки замразената цена на електроенергията, отоплението с духалка или радиатор обаче остава най-скъпо.