Казахстан: Насилието продължава
Секция: Анализи
07 Януари 2022 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казахстан: Насилието продължава

Първите руски миротворци пристигнаха в Казахстан

/КРОСС/ Полицията в Алмати съобщи, че десетки бунтовници са били убити в града в четвъртък вечерта. Orda.kz съобщава, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на Казахстан, че до четвъртък вечерта в цялата страна са задържани 2298 участници в протестите и безредиците. Съобщава се също, че при сблъсъците са загинали най-малко 18 служители по сигурността, двама от които са открити обезглавени. От МВР съобщават и за 748 ранени сред силите за сигурност.

По време на протестите в Алмати бяха опожарени президентската резиденция и кметството.

Военните си възвърнаха контрола над главното летище, което преди това беше превзето от протестиращите. В четвъртък вечерта обаче сблъсъците се възобновиха на главния площад на Алмати, който през деня беше окупиран от войски и протестиращи.

Кореспондентите на Ройтерс казват, че са чули експлозии и стрелба. Агенция ТАСС, позовавайки се на очевидци, съобщи, че по време на престрелката има убити и ранени. Когато се стъмни, стрелбата отново спря.

Президентът Касим-Жомарт Токаев обвини за безредиците терористи, обучени в чужбина.

В сряда вечерта той се обърна към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) с молба за военна подкрепа. В страната вече са пристигнали подразделения на ВДВ на Руската федерация. Освен руските военни, в него ще вземат участие и представители на въоръжените сили на още четири страни - Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан

Западните страни призовават за спокойно и мирно уреждане. Китай нарече събитията вътрешна работа на Казахстан.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза в четвъртък, че военната намеса на Русия в Казахстан връща „спомени за ситуации, които трябва да се избягват". Борел изрази „голяма загриженост" и добави: „Правата и безопасността на цивилните трябва да бъдат гарантирани... ЕС е готов да подкрепи разрешаването на тази криза".

Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с казахстанския си колега за извънредното положение, което действа в цял Казахстан. Според изявлението на министерството държавният секретар подчерта, че Съединените щати подкрепят изцяло конституционните институции на Казахстан и свободата на медиите, и призова за мирно разрешаване на кризата и зачитане на правата на гражданите. Също така той подчерта важността на насърчаването на стабилността в Европа, включително подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в отговор на руската агресия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с Токаев, като изрази солидарност с Казахстан, съобщиха от пресслужбата на турската администрация. Според официалното изявление на канцеларията на турския президент Ердоган каза на Токаев, че Турция следи отблизо развитието на събитията и изрази надежда за бързо намаляване на напрежението и сформиране на ново правителство. Ердоган увери също, че при необходимост Анкара ще предложи на Казахстан „всички форми на техническа информация и опит". Ердоган обсъди ситуацията и с лидерите на Азербайджан, Киргизстан и Узбекистан и изрази надежда, че кризата ще бъде разрешена чрез диалог.