„В памет на героите“ - само 3 дни в галерия „Ракурси“
Секция: КУЛТУРА
07 Януари 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„В памет на героите“ - само 3 дни в галерия „Ракурси“

/КРОСС/ След 11-годишно прекъсване галерия „Ракурси“ възобновява изложбите на Ивановден. По този повод ще бъде показана картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“. Платното ще може да се види в рамките само на 3 дни, защото след това заминава за Ватиканските музеи, откъдето има интерес към творбата от 47 години.

Картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ участва в изложба в Рим през 1975 г. и тогава папските музеи проявяват интерес към закупуване на творбата.

Тогавашният ни посланик в Италия Венелин Коцев посредничи за покупката, но след известно мълчание София изпраща отказ, а тоталитарната власт твърди, че платното  е национално богатство и не се продава.

Картината е върната, а Вукадинов се зарича никога повече да не излага работите си у нас. До 2006 година, когато започва да участва в една изложба годишно – на Ивановците в галерия „Ракурси“.

Ватикана продължава да проявява интерес към платното и то ще замине за там, след краткото показване у нас. На 19 март тази година Иван Вукадинов ще празнува 90-годишен юбилей.