В Добрич отбелязват 125 години от рождението на академик Петко Стайнов
Секция: КУЛТУРА
08 Януари 2022 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Добрич отбелязват 125 години от рождението на академик Петко Стайнов

/КРОСС/ На 1 декември миналата година се навършиха 125 години от рождението на академик Петко Стайнов (01.12.1896-26.06.1977) – виден български композитор, публицист и общественик. Град Добрич е един от градовете, които ще почетат делото и паметта му. Отбелязването на годишнината е съвместна инициатива на фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев. В памет на големия български композитор се проведоха и провеждат концерти и изложби в цялата страна.

Сред тези събития бе концерт на Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров в зала „България“, научна конференция “Петко Стайнов и значението му за развитието на българската музикална култура“ и др. Незрящият майстор на тоновото изкуство е признат като един  от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество.

Петко Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институт за музика на БАН.

Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера. На 12 януари 2022 г. от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ценителите на класическата музика в нашия град ще имат възможността да присъстват на официалния концерт, с който и в Добрич  ще се отбележи тази годишнина и който е едно прекрасно начало на тазгодишните концерти на камерния ни оркестър.

В програмата: Георг Фридрих Хендел – „Музика на водата“, Сюита № 3 Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор – солист Божидар Бенев – цигулка Жорж Бизе – Музика за драмата „Арлезианката“, Сюита № 1 Петко Стайнов – „Ръченица“ из сюита „Тракийски танци“, аранжимент Емил Янев Продажба на билети (цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.) от 16.30 часа в деня на концерта във фоайето на Огледална зала „Нели Божкова“.