Лошият климатичен имидж на криптовалутата принуди Mozilla да се откаже от нея
Секция: Технологии
08 Януари 2022 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошият климатичен имидж на криптовалутата принуди Mozilla да се откаже от нея

/КРОСС/ Изненадващ ход предприе Mozilla Foundation, която стои зад известни артикули като браузъра Firefox и пощенския клиент Thunderbird. Организацията с нестопанска цел разгласи, че стопира да приема дарения в криптовалута. Това решение се дължи на отрицателната реакция на някои членове на общността във връзка с криптовалутите и тяхното влияние върху околната среда, защото добивът изисква обилни енергийни разноски, означава.

Фондация Mozilla, учредена през 2003 година, приема доброволни дарения като източници на финансиране на активността си. Първите 2 милиона $ за плана подари колоса AOL. Но откогато стартира да приема дарения в криптовалута, организацията попадна под социална рецензия. още по темата В резултат на това разработчикът на Firefox разгласи, че ще обмисли дали тази самодейност е в сходство с „ нашите климатични цели ”.

В допълнение, Mozilla в Twitter: „ Децентрализираните уеб технологии остават значима област в нашите проучвания, само че нещата доста се трансформираха, откогато започнахме да одобряваме дарения в криптовалута ”. Не за първи път огромен състезател от софтуерната промишленост е заставен да реагира на отрицателната социална реакция против криптовалутите и тяхното влияние върху околната среда. Миналия май производителят на електрически коли Tesla спря продажбите на своите коли в биткойн единствено няколко месеца откакто предложи такава опция на купувачите.

По-късно шефът на Tesla Илон Мъск разгласи, че компанията ще възобнови приемането на биткойни, откакто най-малко 50% от криптовалутата стартира да се добива от възобновими енергийни източници. В момента, съгласно оценките на Центъра за различни финанси в Кеймбридж, единствено добивът на биткойн коства 148 TWh годишно.