Денят събота според народните вярвания
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Януари 2022 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денят събота според народните вярвания

/КРОСС/ Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема за лошо. Не е хубаво да се родиш в събота, за да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се смята за голям дар и съботата се приема като много хубав ден за раждане.

Роденото тогава дете ще стане със сухо лице и дълга руса коса, главата му ще е голяма, а брадата - малка. Ще прави каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува. Роденият в събота се нарича съботник.

На такова дете всички в семейството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи дар и за мястото и селището, в което се е родило съботниче. Това дете, особено пък ако е и момче, е добро за всички в селото. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботници.

Роденият в събота цял живот гледа сънища, живее в тях, вижда нощни духове, говори с умрелите. Духове виждат само родените през нощта, преди да са пропели петлите. Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят.

Всички невидими и зли сили, които дебнат човека в тъмнината, се страхуват и бягат надалече.

Дори животните съботници - куче, вол, кон, са на почит и уважение.

Източник: Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007