Швеция обяви кои професии ще изчезнат
Секция: Наука
09 Януари 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Швеция обяви кои професии ще изчезнат

/КРОСС/ Шведският институт за оценка на пазара на труда и образователна политика е провел проучване и е идентифицирал няколко десетки професии, които скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект, пише „Dagens Nyheter“, съобщава БГНЕС, цитирайки от РИА Новости.

Изданието отбелязва, че технологиите с изкуствен интелект постепенно започват да изпълняват все повече функции, което в бъдеще ще доведе до разслояване на обществото по отношение на заплатите в различни сфери на дейност.

Прави впечатление, че технологията може да замени не само неквалифициран персонал, но дори и някои лекари, като рентгенолози, каза Макс Гордън, ортопедичен хирург от болницата в Дандерюд. Изкуственият интелект вече се е научил как да идентифицира различни видове фрактури и в бъдеще ще може да препоръча лечение.

„Изкуственият интелект е в състояние да свърши тази работа незабавно, което ще помогне за намаляване на броя на трудоемките работни места в индустрия, в която в момента имаме недостиг на персонал“, обясни Гордън. Той уточни, че освен в ортопедията, технологията може да бъде въведена и в области като спешна помощ и гинекология. Ще бъде възможно също така да се намали недостигът на медицински сестри. Освен това изкуственият интелект ще може да замени хората в няколко десетки други професии. Говорим за такива специалисти като счетоводители, фотомодели, машинни оператори в печатарската индустрия, дървообработване, химическа и металургична промишленост, касиери и продавачи, младши служители в селското стопанство, чистачи, машинисти, монтажници, младши административен персонал, заварчици, строители, агенти , шофьори , горски и пощальони.