Мика Зайкова: Хората със социална пенсия са най-ощетени в момента
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2022 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Хората със социална пенсия са най-ощетени в момента

/КРОСС/ Хората със социална пенсия са най-ощетени в момента – те имат 38 лева по-малко през януари. Ще ги дадат февруари, но дотогава инфлацията ще го е изяла. Ще трябва да сложат и инфлационен коефициент. Това каза бившият председател на парламента Мика Зайкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според нея пенсиите трябва да се преизчислят, да се вземе предвид 2017, 2018 и 2019 г. „Хората, които си доплатиха стаж, за да получат пълна пенсия, бяха лишени от увеличение за тези години от 1,35%“, посочи Зайкова.

По повод КОВИД добавките за ваксиниране Зайкова смята, че тази мярка не е сработила. „Българинът е умен човек и не се продава за 75 лева. По-добре да има хубава информационна кампания, хората да бъдат убедени, а не да бъдат лъгани със стотинки“, заяви тя.

Зайкова посочи, че инфлацията надвишава ръста на БВП, което означава директно обедняване. „Работещите бедни никой не ги смята. Хората с минимална заплата, които не получават нищо под масата, живеят изключително бедно“, посочи финансистът.