Иван Нейков: Внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Януари 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Нейков: Внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно

/КРОСС/  Беше създадено свръхочакване и сега една част от пенсионерите реагират. Проблемът идва в това, че внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това просто не е вярно. Това каза по повод преизчисляването на пенсиите директорът на Балкански институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Това, което беше казано от управляващите беше вярно - наистина никой няма да получи по-малко, но в продължение на година и половина създадохме каша в главите на хората, когато ги карахме да мислят, че пенсия и добавки са едно и също нещо, а между тях няма нищо общо.

Ако човек си извади ковид добавката през декември, която е 120 лв. и добавката за януари, която е 60 лв. сумата, която остава, е истинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, отколкото си получавал декември, каза Нейков. Според него проблемът идва от това, че в продължение на много години е имало отказ да се извърши актуализирането на пенсиите.

Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат, на което се стигна до решение буквално в последния момент, след като предишните управляващи 12 години не намериха време да го реализират това искане на обществото. Накрая буквално за няколко седмици беше приет закон, с който беше изменен Кодекса на социално осигуряване, за да бъдат пенсиите актуализирани, каза Нейков.

Той коментира и изнесената от Николай Василев информация, че 9 млрд. лева са дадени за социалната сфера. Нейков каза, че една много голяма част от тези допълнителни средства са предоставени през 2021 г. като трансфер към бюджета на НОИ.