Над 70% от оранжериите затварят заради поскъпването на тока и газа
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 70% от оранжериите затварят заради поскъпването на тока и газа

/КРОСС/ Оранжерийни производители са пред фалит заради високите цени на тока и газа. Заради критичната ситуация, те поискаха среща с премиера и земеделския министър.

В пазарджишкото село Мало Конаре една от най-големите оранжерии в Южна България отглежда краставици и домати, но в момента е празна. Собственикът Иван Кабуров обясни, че заради увеличението на цените е преценил, че не е рентабилно да сади ранни култури.

Себестойността на произведената продукция ще е много висока. Над 3 пъти скочи цената на пелетите, природния газ и тока. Оранжерийното производство е в будна кома, смята той. И допълва, че през миналата година цената за тон пелети е била 120-140 лева, докато в момента възлиза на 360 лева.

По думите му има сериозен риск да спре производството на родни зеленчуци или такива с висока себестойност. "Нишата ще бъде заета от турски и македонски зеленчуци с недоказан произход. Над 75-80% от оранжериите са в това положение. Много производители искат да унищожат разсадите си. Освободихме около 30-40 целогодишни работници. От 15 дни останалите 7-8 само почистват оранжерията, но утре ще освободя и тях за два месеца", заяви Кабуров.