Европейските специалисти са дали положително заключение по производството на ваксината „Спутник V“
Секция: Русия
11 Януари 2022 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейските специалисти са дали положително заключение по производството на ваксината „Спутник V“

/КРОСС/ Специалисти от Европейската медицинска агенция (EMA) одобриха производствените стандарти на Sputnik V, съобщи Денис Логунов, заместник-началник на център „Гамалея“.

„Тази част от работата по признаването на производствените стандарти по признаването на това как са проведени клиничните изпитвания, в тази част, EMA вече направи проверки и нямаме критики относно провеждането на клинични изпитвания, получихме положително заключение”,  каза той в ефира на YouTube канала „Soloviev Live”.

Отделно той отбеляза, че в бъдеще е важно да се хармонизират производствените стандарти на Европейския съюз, Русия и Китай.

„Спутник V“ е одобрен в 71 държави с общо население от четири милиарда. Ваксината е на второ място в света по брой получени разрешителни. Ефективността му е 97,6% въз основа на анализа на данни за 3,8 милиона ваксинирани руснаци.

Въпросът за сертифицирането на лекарството се разглежда от СЗО и EMA, руската страна е предоставила всички документи. Западните медии, позовавайки се на източници, пишат, че регулаторът вероятно ще вземе решение през първото тримесечие на 2022 г.

В началото на октомври здравният министър Михаил Мурашко след среща с представители на САЩ в Женева заяви, че всички бариери пред признаването на Sputnik са премахнати, като остават само „някои административни процедури“.