Радиосимфониците представят "Руската зима"
Секция: КУЛТУРА
11 Януари 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радиосимфониците представят "Руската зима"

/КРОСС/ Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще представят и "Патетична” симфония на Чайковски.

Програмата  "Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален  "руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Четвъртият и последен клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, "мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Пьотр Илич Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира.