Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни
Секция: Здраве
12 Януари 2022 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни

/КРОСС/ Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази, ЗАЯВИ в студиото на "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че а изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

"Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстимно сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

"Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се опедели като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи", обясни проф. Христова.

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер, смята вирусологът. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са влезли в карантина непорсредствено преди влизането на заповедта в сила.

Проф. Христова коментира и изказването на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

"С промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата", каза тя.