Американско списание: Су-34 е аномалия сред съвременните военни самолети
Секция: Русия
12 Януари 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американско списание: Су-34 е аномалия сред съвременните военни самолети

/КРОСС/ Свръхзвуковият изтребител-бомбардировач Су-34 на руските въздушно-космически сили е аномалия сред съвременните военни самолети поради възможностите на горивната си система, за това пише списание Drive, съобщава РИА Новости.

„Способността да носи удивително количество гориво без презареждане във въздуха при някои мисии на далечни разстояния го прави краля на бързите самолети“, каза авторът Томас Нюдик.

Самолетът е оборудван с три окачени резервоара, чието общо тегло заедно с гориво е около 18 хиляди килограма. Това е еквивалентно на шест вътрешни резервоара за гориво на американския изтребител F-16, обясни наблюдателят.

Освен това Су-34 е в състояние да покрие разстояние до три хиляди километра, докато носи шест бомби с тегло 500 килограма, четири ракети въздух-въздух и допълнителни резервоари.

На практика това означава, че руският изтребител може да поразява цели на разстояние над 480 километра зад линията на фронта срещу 290 километра за Су-24, заключи журналистът.

Су-34 е многофункционален свръхзвуков изтребител-бомбардировач. Предназначен е за поразяване на цели на противника в оперативна и тактическа дълбочина, в условия на силни противовъздушни мерки и използване на съвременни средства за радиоелектронна борба, за поразяване на въздушни цели ден и нощ, включително при неблагоприятни метеорологични условия. По отношение на бойните си способности, самолетът принадлежи към поколението 4++ и може да изпълнява бойни задачи, без да бъде придружаван от изтребители за прикритие.