Христина Христова: Увеличението на пенсиите не за всички е 12,5%
Секция: Коментари
13 Януари 2022 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христина Христова: Увеличението на пенсиите не за всички е 12,5%

/КРОСС/ "Мнозина помислиха, че COVID добавката е към пенсията, затова се чувстват ощетени. Как ще стане компенсирането? Пенсионерите ще се подпишат за 50 стотинки, каквато е разликата ли? Докога ще се дава, еднократна ли ще бъде? Не се обясни на хората, че увеличението на пенсиите е средно, не са всеки ще бъде с 12,5%". Това заяви бившият социален министър (2003 -2005) Христина Христова за "Твоят ден".

По думите й пенсионната система не може да води до усещане за социална несправедливост. "Социалната помощ се дава като се има предвид доходния статус на човек. Индексирането през различните години е ставало по-малко отколкото по швейцарското правило", обясни тя.

От своя страна друг бивш социален министър (2014 – 2016) Ивайло Калфин счита, че може да има и объркване. "Когато пенсиите се намаляват, макар и с малко, някой не си е свършил работата. С добавките партиите наддаваха за пенсионерски гласове, но така и не ги получиха. Отпускането им не бива да е чрез пенсионния фонд. А всички да получават една и съща добавка е несериозно", подчерта той. И допълни, че целта е когато човек се пенсионира, да взема около 70% от дохода си в активна възраст.

"В пенсионната система не бива да се правят промени на всеки 2-3 години. Проблемът е свързан с това, че се пипаше системата без да има нужда с цел да не се увеличават пенсиите. Подхвърлят се добавки, за да се задържа увеличаване на размера на пенсиите", смята Калфин. Според него социално подпомагане отделно от пенсията трябва да получат пенсионерите с най-ниски пенсии.