Ще продължат ли протестите
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2022 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще продължат ли протестите

/КРОСС/ Сблъсъци пред парламента, опити за нахлуване в сградата, арести и пострадали. Така протече в сряда протестът срещу зеления сертификат, организиран от партия „Възраждане”. Следобед демонстрантите се преместиха пред Министерството на здравеопазването. А министър Асена Сербезова се срещна с депутати от „Възраждане”.

Не мисля, че много хора мислят по този начин. Групата пред министерството не беше голяма, но беше много шумна, коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Силно притеснена съм, че се тиражира, че едва ли не толкова хора могат да променят дневния ред, да променят решенията на държавата, без да има диалог, коментира д-р Мария Петрова, адвокат, специалист по медицинско право. Когато човек протестира, трябва да предложи алтернатива. Ако е разумна – още по-добре. След което да се седне на масата за преговори. Не можем да заклеймяваме тези хора, те са факт. Колко са образовани, колко са разбрали, защо са там – това са техните мотиви. Трябва да се опитаме да ги разберем и ако имаме претенции, че разбираме повече - да им обясним, заяви д-р Петрова.

Според юриста Антония Петрова- Батинкова този протест обръща дневния ред на държавата. Агресията винаги се чува повече от разумното интелигентно говорене. Такова дестабилизиране на държавата е излишно. След три пъти избори през последната година, след всичко, което платихме за тези избори, вместо да дадем шанс на здравния министър и на премиера, ние отново тръгваме да дестабилизираме. В този момент това е излишно, заяви Батинкова.

Пулмологът д-р Петър Чипев пък заяви, че по цял ден има толкова много пациенти, болни или преболедували COVI, които месеци наред не могат да се възстановят, че изобщо не е разбрал за протеста. Ако аз и моите колеги имахме поне 1 час свободно време, особено в пика на вълните, да се покажем извън кабинетите, може би бихме излезли на контрапротест. И нашите пациенти биха дошли, ако не ги е страх отново да се заразят, заяви д-р Чипев.