Китайци представиха хибридна система с 1000 км пробег
Секция: Автомобили
13 Януари 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайци представиха хибридна система с 1000 км пробег

/КРОСС/ Китайската марка Exeed, която е собственост на компанията Chery Automobile, разработи уникална хибридна система, наречена ET-i (от Exeed + Electric, Technology и Intelligent). Тя донякъде повтаря представена преди време L.E.M.O.N. DHT на Great Wall, но има и някои различия.

На пръв поглед хибридната ET-i наподобява системата Kunpeng DHT, която Chery представи преди време, тъй като предлага подобни параметри. Названието на системата „3-3-9-11“ означава три двигателя, три фиксирани предавки, девет режима на работа и единадесет „скоростни“ профила.

В основата на задвижващия агрегат е 4-цилиндров турбо-двигател 1.5 TCI с мощност от 156 к.с. и 230 Нм въртящ момент. Той е допълнен от 2 електромотора, интегрирани в роботизираната скоростна кутия DHT. Първият дава 75 к.с. и 160 Нм, а вторият – 95 к.с. и 155 Нм. Съвкупната мощност е 326 к.с. във варианта с предно предаване и 460 к.с. в този със задвижване на четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема съответно 7,0 и 4,0 секунди.

Използваната технология предлага с 9 режима на работа и 11 профила на скоростта. Това позволява намаляване на консумацията на гориво в града с 55%, а при шофиране с по-висока скорост на магистрала – с 35%. Системата ET-i може да работи в последователен режим, когато автомобилът се захранва от електрическа тяга, а двигателят с вътрешно горене зарежда само батерията, както и в паралелен режим.

В зависимост от начина на движение, агрегатът активира автоматично единия или двата електромотора, свързва двигателя с вътрешно горене към задвижващите колела или го използва като генератор. За ET-i са подготвени отделни програми за движение по магистрали, задръствания, изпреварвания, шофиране по сняг и лед и много други. Пробегът с напълно заредени батерии в хибридите Exeed ще надхвърли 1000 км, а средният разход на гориво е 1,0 л/100 км.

Това ще бъде първата хибридна система в гамата на китайската марка. Засега кросоувърите на Exeed са оборудвани с турбо-двигатели 1.5 TCI, 1.6 TGDI и 2.0 TGDI, съчетани със 7-степенна роботизирана скоростна кутия Getrag или със CVT.