Началникът на НВУ участва в подписването на Споразумение по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Началникът на НВУ участва в подписването на Споразумение по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“

/КРОСС/ Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов участва в подписването на Споразумение по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“. Церемонията се проведе във Военна академия „Г.С.Раковски“ и на нея присъстваха заместник-министрите на отбраната Александър Петков и на образованието акад. Константин Хаджииванов.

Програмата „Сигурност и отбрана“ е приета с решение на Министерския съвет и е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017–2030 г. Целта е повишаване на националния научен капацитет в областта на сигурността и отбраната. Програмата е подкрепена от министерствата на отбраната и на вътрешните работи и обединява усилията на научните организации, висшите училища и иновативните бизнес организации в страната.

Освен Националният военен университет „Васил Левски”, бенефициенти по програмата и членове на Консорциума за нейното изпълнение са още Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Г. С. Раковски“, Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, Университетът за национално и световно стопанство, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски”.

Реализацията на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ продължава до 2025 г. Резултатите от всички фундаментални научни изследвания ще бъдат публично достъпни и ще могат да се ползват от учени, докторанти и студенти за развитие и обогатяване на научните постижения в полза на обществото.

Идеята е да бъде повишено количеството на публикациите, да бъдат създадени съвременни модели за управление и функциониране, развитие на активни взаимоотношения между научните организации и държавните висши училища в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина. Споразумението предвижда още създаване на прототипи на инструменти и среда за по-сигурна виртуална комуникация, както и подобряване на взаимодействието между научноизследователските и развойни звена и бизнеса. Научната програма ще даде възможност и за съвместни обучения на докторанти, ще привлече участници от други научни звена, т.е. така наречените изследвания, основани на мисии, с което ще се отвори секторът за отбрана и сигурност за докторантури по изцяло нови, интердисциплинарни теми.

 

Източни: Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново