Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

/КРОСС/ Днес представиха Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Страната се разделя на 6 клъстера по области:

1 клъстър - Видин, Монтана, Враца

2 клъстър - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе

3 клъстър - Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич

4 клъстър - София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград

5 клъстър - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково

6 клъстър - Сливен, Ямбол, Бургас

Този подход прави лесен и предвидим за хорта процеса за управление на кризата, уверен е премиерът. В момента все още нищо няма да бъде затваряно но само дни ни делят от сериозна Омикрон вълна, смята Кирил Петков.

Затова и днес се представя този нов модел за управление на кризата базиран на спецификите на Омикрон варианта, на конкретни научни данни и математически модели.

"Освен интензивните легла подходихме практично по области и там, където има области с малко интензивни легла, да се вливат в области с повече и така намалява рискът за затваряне на области с по малко интензивни легла.

Според показаната от премиера карта страната е разделена на 6 клъстера по области, в които в реално време ще се следят ситуацията и необходимите мерки

"Тази карта ще бъде представяна на българското население всеки ден, така че не само да се покаже докъде сме стигнали, а и какво се очаква в следващите 5 дни. Това означава, че ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и всеки бизнес да може да планира какво се случва през следващите дни. Като много важен елемент в тази програма той определи и поставянето на децата особено на учениците от 1 до 4 клас, като приоритет, защото данните сочат, че неприсъственото обучение води до дезаинетресованост от връщане на присъствени занимания.

Мерките в плана включват 4 етапа като във всеки от тях посещението в училище, особено за малките деца, е приоритет.

Първите три етапа са съответно при 50, 60 и 70 процента запълняемост на леглата и съответно мерки, сходни с тези в момента", обясни Петков.

Етап 4 е критичният етап - 80 процента запълнени легла и опасност хора да нямат достъп до тях. Тогава ще се затворят бизнеси в сферата обслужват хора без храни и аптеки. Според картата днес, в северен централен клъстър има опасност за навлизане в етап 4, всички останали обаче са на етап 1.

10 мерки за подкрепа на бизнеса и хората също фигурират в новия план.

Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че важен елемент в плана е предвидената координация между всички министерства .

"Данните на национално ниво да бъдат разпределени на регионален принцип и да имаме три до пет дена за обявяване на мерките. Затова се прави този модел математическо моделиране, да не изпадаме в ситуация, в която в рамките на 24 часа да бъдат налагани някакви мерки", обясни тя.

Сербезова каза още, че наред с броя заети интензивни легла внимателно ще се следи и броят на заболелите сред медицинския персонал.

Образователният министър наблегна на важни проблеми, свързани с изострянето на мненията между родителите за присъственото и неприсъствено обучение и също за все по-често наблюдаваната загуба на мотивация на учениците да се върнат присъствено в клас. Затова Николай Денков помолил за нов подход:

"Затварянето на училищната мрежа да се случва там където вече основната грижа е грижата за здравето на децата и учителите".

Както и досега, ако в дадена паралелка се появи ученик с позитивен PCR или бърз тест от лаборатория - цялата паралелка IE карантинира, обясни още министърът

"Целта на тази стратегия е да подобрим диалога. Да представим числа и статистика. Има данни на националната система, според които 90 процента от хората, които стигат до интензивни грижи, са неваксинирани. Кампанията трябва да е насочена към отворен принцип. Още нежно важно - ковид е с дълготрайни последици. Ще включим в кампанията и много фармацевти и медицински специалисти на бременни жени, родили здрави деца", обясни здравният министър.