Вяра Емилова, БСП: Увеличението на всички пенсии е факт, средно с 12.5%
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2022 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вяра Емилова, БСП: Увеличението на всички пенсии е факт, средно с 12.5%

/КРОСС/ „Разликата между декемврийските и януарските пенсии идва от ковид добавката и изчисленията, които са направили от НОИ. Добавката през декември месец е била 120лв., в момента е 60лв., а всички пенсии, както каза и министър Гьоков, средно са увеличени с 12.5%. Така че това, което е обещало правителството за увеличение на пенсиите е факт.“ Това заяви депутатът от парламентарната група на “БСП за България“ и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента Вяра Емилова в ефира на БСТВ.

По думите й е необходимо пенсиите да се изплащат на една ведомост, а добавките, каквито и да са те, да се изплащат на друга. По този начин пенсионерите ще могат да виждат увеличението на пенсиите и добавката.

„Трябва да направим възможното трайно да бъдат преизчислени пенсиите, за да имат българските пенсионери сигурност“, категорична бе Вяра Емилова и допълни: „Това, което предлага една от мерките на министерството, е пенсионерите, които са ваксинирани и с втора доза, да имат допълнителна добавка в рамките на 75лв., но това трябва да бъде ангажимент на социалната система, а не на пенсионната, както е в момента“, обясни тя.

Според Емилова объркването се е получило заради приетите законопроекти от предишното правителство, а именно пенсиите и добавките да се изплащат заедно.

Едно от предложенията на БСП е да има по-чести преизчисления на пенсиите, тъй като последното такова е било преди 12 години. „В коалиционното споразумение сме записали пенсиите да бъдат преизчислени към 2019г. Разликата идва и от това, че НОИ не са взели 2017г., 2018г. и 2019г. като база и не е сметнато правилно вдигането на цените и коефициента за пенсиите“, обясни тя като допълни, че министър Гьоков е поел ангажимент това да бъде поправено още през февруари.

Вяра Емилова обясни, че освен грижата за пенсионерите, трябва да се обърне поглед и към младите хора, за да могат те да останат в страната.

 „В коалиционното споразумение влязоха над 85% от социалните ни предложения – грижа за младите семейства, семейно подоходно облагане, подпомагане на младите майки студентки с 10 минимални работни заплати, помощи за второ и трето дете, безплатни детски градини и ясли, безплатни лекарства за деца до 14 години“, заяви тя като допълни, че в тази връзка от левицата ще инициират законови промени в данъчното облагане.