Бъдещето може да е в електромобилите Fisker
Секция: Автомобили
14 Януари 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бъдещето може да е в електромобилите Fisker

/КРОСС/ Кой е Хенрик Фискер

Дачанинът Хенрик Фискер e известен най-вече като дизайнера на спортните класики BMW Z8 и Aston Martin DB9, но и с това, че отново вдига на крака необикновена и чаровна марка електромобили, която 2011 година бе на път да предизвика световна революция със своя хибриден модел Fisker Karma.

След като завършва своето дизайнерско образование, Фискер работи за Аston Martin, а след това и за Tesla и Илън Мъск. През 2007 година основава автомобилната си компания Automotive, която произвежда Fisker Karma, но за съжаление шест години по-късно фалира главоломно. Причините за фалита са невъзможността компанията да си набавя части за производството на модела Karma, както и проблеми с противопожарната безопасност на автомобила.

В интервю за британското издание Autocar Хенрик Фискер казва, че електрическото задвижване и автономното придвижване ще донесат огромни промени в автомобилната индустрия и ще отворят много възможности за нови компании. Той споделя, че развитието на технологиите много скоро ще доведе до появата на нови автомобилни сегменти, за които той твърди, че "никой не е мислил преди“. Ето защо:

Какви са прогнозите на Хенрик Фискер

Някои от традиционните производители реагират на новите тенденции със закъснение, което дава шанс на стартиращите компании. Но от друга страна новите производители, за да се конкурират успешно с автомобилните гиганти, се нуждаят от т.нар."топ" модели, различни от това, което предлагат всички марки. А производителят Fisker даде заявка, че е готов с три такива – лимузина от най-високия клас, Orbit - електрически дрон с високоскоростна интернет връзка, и автомобил за масовия пазар, в класа на Тesla 3.

Визионетър Фискер смята, че в бъдеще хората ще използват четири до пет превозни средства, в зависимост от ситуацията. Това може да бъде електрически велосипед, собствена кола или кола под наем, безпилотна совалка, затова и Хенрик казва, че ако хората обичат една марка, трябва да бъдат обслужени във всички тези области.

Как върви компанията Fisker

Компанията, ситуирана в Лос Анджелис е публична, след като през октомври 2020 година излезе на борсата. Още с дебюта си на борсата цената на акциите на Fisker за кратко време се вдигна с 56%.

Светът на електрическите автомобили предвиди сериозен успех на Fisker Inc (NYSE: FSR). През 2021 година те имаха огромен темп на растеж и атрактивна оценка. FSR акциите представляват една от най-добрите дългосрочни инвестиции, споделя анализаторът Муслим Фарук, цитиран от infostock.bg.

Обещаващото стартиране е заради това, че компанията разработва най-устойчивото електрическо превозно средство на пазара, потенциално способно да направи революция в индустрията. До ноември 2021 година за електромобилите си Хенрик Фискер е имал повече от 18 600 заявки, което е с около 43% повече от четвъртото тримесечие на 2020 гoдина, по данни на infostock.bg.

 

FSR акциите са сред най-евтините акции на електрически превозни средства по отношение на съотношението цена-счетоводна стойност (P/B). Тяхното прогнозно съотношение P/B от 5.8 пъти е най-ниското сред колегите в групата. Освен това Fisker може да се похвали със значителен паричен остатък от 1,4 милиарда долара без дългосрочен дълг с падеж до 2026 гoдина, споделя анализаторът Муслим Фарук, цитиран от infostock.bg.

По данни на ръководството на компанията оперативните разходи за 2021 година ще са средно 332,5 милиона долара, а капиталовите разходи ще съставят средно 177,5 милиона долара. По този начин изглежда, че Fisker ще запази силната си ликвидна позиция, докато не достигне пълния си капацитет.

Бъдещето на Fisker

Досега Fisker е изпълнила производствените си срокове и други ключови задачи. Очаква се доставките на SUV-а Ocean да започнат до четвъртото тримесечие на 2022 година. Moделът Ocean на Fisker бе представен през ноември на автомобилното изложение в Лос Анджелис и успя да впечатли експертите по електромобилност. Ревюта от реномирани автомобилни издания като Motor Trend коментират неговия стилен външен вид, разумна цена и „екологична атмосфера“.

При разработването на Ocean една от основните цели е била базовата цена на модела да не надмине сумата от 37 499 долара.

Fisker Ocean е уникално допълнение към света на електрическите автомобили и привлича интерес, благодарение на въртящ се 17-инчов екран, атрактивна цена и използването на рециклирани материали за направа на интериора. Този няколко факта ще бъдат от решаващо значение за повишаването на FSR акциите до нови върхове през 2022 година, отбелязват експерти.