Министър Христо Проданов откри изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в „Музей на туризма“
Секция: Туризъм
14 Януари 2022 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Христо Проданов откри изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в „Музей на туризма“

/КРОСС/ Министър Христо Проданов откри изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в „Музей на туризма“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Културното наследство е много важно за България, то отваря врати за изцяло нов туризъм в страната ни“, заяви министър Проданов.

Паната в изложбата разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който участва и България. Могат да се видят гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“, Ивановските скални манастири, Природен резерват „Сребърна“, Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Старинния град Несебър и от Рилския манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове.

Изложбата се реализира в партньорство с Министерството на туризма, Музея за туризъм, УНИБИТ, Държавен културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. 

На събитието присъстваха още д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Национален борд по туризъм, проф. д-р Евгений Велев, директор на Музея на туризма, преподаватели, студенти, представители на Българския туристически съюз и други. 

Експозицията може да бъде видяна в сградата на УНИБИТ на бул. „Шипченски проход“ 69А, София, жк. Христо Смирненски, Слатина до края на март 2022 година.