Поскъпването на мобилните оператори със задна дата – оправдано или не
Секция: Интервюта
14 Януари 2022 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпването на мобилните оператори със задна дата – оправдано или не

/КРОСС/ Оправдано ли е поскъпването на цените на мобилните със задна дата?

Темата коментира в "Нашият ден" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

"Вдигането на цените със задна дата до момента не се е случвало, ако някой има намерение да се случи, то това намерение трябва да бъде пресечено, тъй като не е законно.

За да защитим интереса, защото в случая засяга милиони потребители, допуснахме предварително изпълнение на издадените от мен заповеди за тази нелоялна практика.

Това, което имаме като резултат в момента, тъй като компаниите обжалваха въпросните заповеди и наложеното предварително изпълнение е, че съдът е счел и в двата случая, това са два различни състава на Административен съд София-град, че общественият интерес наистина е достатъчно значим, за да не се предприемат такива действия преди да се установи дали са законосъобразни, очевидно последната дума за това ще има съдът."

Клауза в договорите

"Има такава клауза, която операторите сключват с потребителите. Тя предвижда единствено възможността на месечните абонаментни такси с инфлационния индекс, който НСИ обявява официално за предходната година и само толкова.

Нищо повече независимо от това, че част от тези търговци се опитваха да убедят съда и нас колко щадят потребителите, когато с отлагателно действие те им налагат увеличение с индекса за по-миналата година.

Такива неща няма как да се приемат за нормални и те трябва да бъдат така добри да прилагат клаузата, която е написана от самите тях."