Над 1,7 млн. секретни документи на полската армия изтекоха в интернет
Секция: СВЯТ
14 Януари 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1,7 млн. секретни документи на полската армия изтекоха в интернет

/КРОСС/ Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани с всички аспекти на полските въоръжени сили, се оказаха публично достъпни в интернет, съобщи порталът onet.pl.

Изтекла е информация за оръжия, боеприпаси, наличност на резервни части и униформи както на въоръжените сили, така и на военновъздушните и военноморските сили. Някои от данните се отнасят до военно оборудване, закупено от Полша в САЩ, Германия и Израел.

"Този материал струва много пари. Това са стратегически данни, които руското разузнаване иска да получи. Те са основа за точна оценка на материалното състояние на военните части, на резервите, които имаме, на приоритетите и като цяло на отбранителната способност на страната", заяви пред портала бившият началник на армейското контраразузнаване генерал Петр Пител.

Все още няма официално потвърждение от командването на армията за изтичането на информация.

Твърди се, че изтичането на информация е станало в Бидгошч, където се намира Командването за логистично планиране на Инспектората за поддръжка на въоръжените сили, в резултат на грешка на един от неговите служители.