РИОСВ-Благоевград започва процедура за нарушения при "Мелнишките пирамиди"
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РИОСВ-Благоевград започва процедура за нарушения при "Мелнишките пирамиди"

/КРОСС/ „РИОСВ – Благоевград започна административнонаказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения в „Мелнишките пирамиди“. Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение“. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия. Според министъра това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава. „Туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги“, отбеляза той.

Припомняме, че преди Нова година по сигнал на министър Сандов беше установено    нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции.

 „Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“, беше категоричен министър Сандов.