ЕК забрани употребата на титановия диоксид (E171) в храните
Секция: СВЯТ
14 Януари 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК забрани употребата на титановия диоксид (E171) в храните

/КРОСС/ Европейската комисия забрани употребата на титановия диоксид, по известен като Е 171, в храните. Забраната ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото той не трябва повече да се слага в хранителните продукти.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчертава, че той не може повече да се смята за безопасен за здравето. Страните членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, което бе направено през есента. То се основава на научното становище на Европейската агенция за безопасност на храните.

Е 171 се добавя, за да придаде бял цвят на много храни - от печива и сандвичи до супи, сосове, дресинги и хранителни добавки.