Европейският съюз като публика
Секция: Коментари
15 Януари 2022 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският съюз като публика

/КРОСС/ В цялото море от информации и коментари по повод на преговорите на Русия със САЩ и НАТО най ми е тъжно като българин за безпомощната позиция на Европейския съюз. „За Европа без Европа" - най-сполучливото заглавие на статия по темата.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, бил казал, че европейците са недоволни от факта, че Руската федерация и САЩ обсъждат въпроси за европейската сигурност без Европа. Оказва се, че Германия и Франция не показват никакво желание, а може би и възможности, да организират диалог „ЕС - Русия".

В същото време всичко, което може да се счита за някакъв „пробив" в разговорите между САЩ и Русия са все неща, които засягат Европа. Това се отнася и за разполагането на ракети на територията на Европа, и за мащаба и характера на военни учения на територията на Европа. А там, където няма никакъв напредък пак Европа е действащият терен - става дума за „отворените врати" за Украйна за членство в НАТО и за присъствието на НАТО в страните отпреди разширенията от 1997 г.

От цялата тази дипломатическа импотентност на ЕС за кой ли път става ясно, че този ЕС всъщност приема, защитава и се подчинява на интересите на САЩ.

Е има по принцип някакви немощни опити на европейски лидери да отправят дипломатичен поглед към Москва, но тяхната самотност и нерешителност само подчертава липсата на субектност на субекта Европейски съюз. Това е отнася и до Олаф Шолц, който бил искал лична среща с Путин, и до недомлъвките на Макрон, че искал да участва в процеса на помирение между Европа и Русия.

А България, къде сме ние, тази горда пълноправна членка и на Европейския съюз и на НАТО? Къде е този „лоялен член с достойнство" като България в общия пъзел или по-точно в общия „дяволски казан" на днешните разговори?

Мъчно ми е за България. Мъчно ми е и за българските изявени атлантици, които тъкмо набраха сили да викат силно, че ни трябва ядрено оръжие и май ще трябва да се откажат от тази патриотична идея. Пак по заповед на САЩ, разбира се!

 

Автор: Николай Малинов