Не само в България, населението на Хърватия също намаля
Секция: СВЯТ
15 Януари 2022 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не само в България, населението на Хърватия също намаля

Населението на Хърватия се е стопило с близо 10% за 10 години

/КРОСС/ Населението на Хърватия се е свило с близо 10 % през последното десетилетие поради изселване, подхранвано от отслабваща стопанска система. Това сподели последното броене на популацията, осведоми " Франс прес ". Страната членка на Европейския съюз е дом на едва 3,8 млн. души против 4,2 млн. души преди десетилетие, посочи хърватското статистическо бюро. "Това е необикновено злополучие за Хърватия ", посочи демографът Степан Щерч пред телевизия N1.

Селските централни и източни елементи на Хърватия - към този момент мощно наранени от войната за самостоятелност през 1990-те години - са претърпели максимален спад. Страната е унизена от всеобща миграция от години с помощта на до огромна степен статичната стопанска система и липса на благоприятни условия за младежите.

Нова вълна на миграция в чужбина също по този начин беше провокирана от присъединяването на страната към Европейски Съюз през 2013 година Повече от 250 000 хървати са напуснали, откогато страната се причисли към Общността, като доста от тях търсят по-добър живот в Германия, Австрия или Ирландия, демонстрират публични данни.

Според прогнозите на Организация на обединените нации, Хърватия евентуално ще има единствено 2,5 млн. души до края на века. През декември консервативното държавно управление в столицата Загреб разгласи нова скица, която дава обещание на хърватските емигранти в Европейския съюз до 26 000 евро да се върнат вкъщи и да стартират бизнес.