ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2022 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

/КРОСС/ С 20 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен къд. За избора бяха необходими 17 гласа.

ВСС избра Захарова с пълно единодушие, като 3-ма от 25-те членове са напуснали, а 2-ма отсъстваха от днешното заседание. Захарова днес получи и кючва подкрепа от главния прокурор, който заяви, е с нея начело на-накрая ще спре натискът върху прокуратурата.

Галина Захарова е първата жена, каято ще заема този пост и е първата кандидатура, издигната от колегите си.

Галина Захарова е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Заемаше позицията зам.-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия.

Захарова получи подкрепа подкрепата на Пленума на съда, Лозан Панов правосъдния министър, главния прокурор, професионалната среда и много неправителствени организации. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза настоящият председател Лозан Панов.

Мандатът на Панов изтича през февруари.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев също подкрепи кандидатурата на Захарова, като подчерта, че тя безупречна репутация. Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление, смята Гешев. Призова съдиите да я подкрепят.

"Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.