Купуваме имоти на безценица в Турция
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2022 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Купуваме имоти на безценица в Турция

/КРОСС/ Българите масово купуват имоти в Турция. Към момента интересът е с инвестиционна цел, като българите търсят да купят изгодно недвижимости в селища, които са в близост с турското морско крайбрежие, независимо от региона. Това обясниха брокери на имоти пред “Труд”.

Причина за големия интерес към къщи и апартаменти в южната ни съседка е огромното обезценяване на турската лира, което направи инвестициите в имоти изключително изгодни за чужденци.

В турските сайтове за недвижимости цените на тристайни апартаменти в затворени комплекси в курорти като Мармарис, Анталия и Кушадасъ започват от около 40 000 евро, а цената расте според включените екстри като за квадратен метър се плаща средно по 650-750 евро. Подобни цени могат да се намерят дори в някои квартали на Истанбул. Офертите са публикувани в сайтове, които търсят основно чужди клиенти, тоест са завишени в сравнение с цените за местния пазар. При това става въпрос за цени, които при реален интерес и преговори могат да бъдат намалени с от 5 до 10 на сто, коментираха от бранша.

Много по-изгодно е обаче да се търси директно през собственик, тъй като тогава цените са поне с 30 на сто по-ниски. Затова и много българи, които търсят да закупят имот проверяват обяви в турски групи за продажба на имоти в социалните мрежи или търсят посредници българи, които живеят в Турция за контакти.

Справка сред обявите в социалните мрежи показва, че тристаен апартамент от 145-160 квадрата в някои от средно големите турски градове, може да се намери срещу 20-25 000 евро, но единствено ако обявата е от собственик. Към тези имоти също има интерес, основно от семейства на българи с турски произход, които искат да купят имоти за децата си в университетски градове, за техни близки роднини, които са напуснали страната преди години или просто като инвестиция, заради изгодните оферти.

Основните купувачи на недвижимости са българи, руснаци, чехи, словаци, поляци, румънци и израелци, твърдят от турските сайтове за недвижими имоти.