Русия разби хакерска група по искане на САЩ
Секция: Русия
15 Януари 2022 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия разби хакерска група по искане на САЩ

/КРОСС/ Русия разгласи, че по искане на Съединени американски щати е разрушила хакерската група REvil, считана за най-опасната група киберпрестъпници, извършващи хакерски атаки за откуп, съобщи Франс прес.

Американският държавен глава Джо Байдън и съветският държавен глава Владимир Путин обявиха на срещата си през юни, че желаят да подобрят съдействието сред двете страни в битката с киберпрестъпността. Руската Федерална работа за сигурност съобщи, че групата е била разрушена в границите на взаимна интервенция с съветската полиция.

Обиските, осъществени по искане на американските управляващи, са засегнали 14 души на 25 адреса в пет съветски района, измежду които Москва и Санкт Петербург. Били са иззети парични средства на стойност 426 милиона рубли (около 4,8 милиона евро) и 20 първокласни автомобила.

ФСС не посочи броя на задържаните, само че разгласява видеозаписи на арести. Членовете на групата "са създали злотворен програмен продукт и са организирали и правили заграбване на средства от банковите сметки на непознати жители ", съобщи ФСС.

В началото на юли предходната година тази група рускоговорящи хакери поеха отговорност за хакерската атака за откуп против американското софтуерно дружество "Касея ".

Тогава Джо Байдън изиска от Путин, в границите на телефонен диалог, да вземе ограничения против хакерската група. В началото на ноември управляващите в Европа и Съединени американски щати обявиха, че са арестували седем хакери при интервенция против REvil и групата GandCrab.

Кибератаките за откуп са една все по-печеливша форма на престъпност, при която хакерите криптират данните на жертвите и по-късно желаят да им се заплати, с цел да върнат достъпа до тях. Според американското министерство на финансите единствено в Съединени американски щати през първото полугодие на предходната година са били платени откупи на стойност 590 милиона $, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.