НАП не установи нарушения при финансите на ст. комисар Йордан Рогачев
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2022 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП не установи нарушения при финансите на ст. комисар Йордан Рогачев

/КРОСС/ Бившият директор на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Николета Парахулева - Рогачева са напълно изрядни. Това констатира след обстойна проверка на НАП - Велико Търново. Специалистите от приходната агенция са проверили в детайли финансите на семейство Рогачеви за 5 години назад. Проверката започнала минути след като старши комисарят бе освободен от поста на 16 август 2021 г., когато лично Рогачев обяви, че е дисциплинарно уволнен. 

Същия ден служителка от НАП-Велико Търново позвънила на съпругата му и я уведомила, че започва ревизия. Още тогава Рогачев заяви, че не се притеснява от нищо. Резултатите днес потвърдиха и казаното.  Проверката е приключила на 10 януари. Припомняме, че през юли 2019 г. Рогачев бе назначен за директор на Областна дирекция на МВР-Пловдив с ранг старши комисар. Той зае стола на Атанас Илков, който пък пое полицията в Кърджали.

Към днешна дата Илков е зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция". Старши комисар Йордан Рогачев бе отстранен от поста през лятото на 2021 г. по нареждане на министър Бойко Рашков. На негово място за няколко месеца начело на Пловдивската полиция застана Петър Тодоров, дългогодишен кадър от системата и началник на Първо районно.

Впоследствие Тодоров се издигна до главен секретар на МВР и повери полицията в града под тепетата на Димитър Балев, който пък дойде от системата на БОП. Ръководената на Рогачев дирекция се превърна в една от водещите у нас в борбата против престъпността.

В значителна степен бе овладяна битовата престъпност, значително намаляха тежките катастрофи с пострадали и загинали. В периода на неговото управление бе регистрирано най-голямото намаление на броя на ПТП - на загиналите и ранените в сравнителен 5- и 10-годишен период.

Рогачев признава, че е постигнал това благодарение на изключителното взаимодействие с прокуратурата - на районно, окръжно и апелативно ниво. Докато той главяваше Пловдивската полиция, бяха задържани голяма част от дилърите на наркотици в района на училищата, в заведенията и на обществени места. Много от тях вече са осъдени. В онзи период бяха разбити множество нелегални фабрики за преработка, производство или складиране на тютюневи изделия без бандерол.

Само за няколко дни бяха разбити три добре прикрити нелегални  фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. Рогачев бе в основата на редица кампании и инициативи, насочени към децата и младите шофьори. В ролята си на директор той насити малките населени места с униформени, което намали значително битовата престъпност там.