Проф. Николай Михайлов: Успехът е възможност да реализираш идеите си
Секция: Интервюта
15 Януари 2022 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Николай Михайлов: Успехът е възможност да реализираш идеите си

/КРОСС/ - Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

- Корпоративна идентичност, отговорност, бизнес възможности и свързаност, а чрез фондация „Трейс за хората" добавяме памет, образование, ценности, култура. Имам и лична кауза, а тя е младите хора да останат и да се реализират успешно в България.

- Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера - кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?
- Още като малък го почувствах със сърцето си, карайки колелото си до големите пътностроителни машини; в осми клас, когато се противопоставих на майка ми и вместо в Търговската гимназия се записах в Строителния техникум; в казармата, когато начертах на лист временен мост, който изградихме за едно занятие и ме направиха сержант, въпреки че бях от „неблагонадеждните", когато проф. Щилянов ме избра да запиша докторантура...

- С какво в своята работа сте по-различен от вашите конкуренти?
- С хората! С фирмената култура на „Трейс", с начина, по който идентифицираме проблемите, анализираме ги, с готовността ни за промяна на стратегиите и оценката на резултатите.

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги - важно ли е за вас тяхното мнение?
- Давам висока степен на доверие на хората, с които работя. Откривам силните им страни и насочвам моите и техните усилия в тази посока.

- Как се промени бизнесът във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?
- Разбрах, че можем да бъдем адаптивни, продължаваме да се учим и да се развиваме и това за нас е начин на живот.

- Как се справяте с тези, които несъзнателно пречат или активно вредят на успеха на компанията и на вашия екип, или просто бездействат? Лесно ли се разделяте с хора?
- По време на социализма материалните стремления на хората се свеждаха до апартамент, кола, вила близо до града и семейни почивки. Всички живеехме в една полусуха почва, с плевел или без плевел, няма значение, заобикаляш го и продължаваш. През 90-те години обаче започна интензивното „поливане" - бързото натрупване на средства в пъти над средната работна заплата, и това позволи плевелите да избуяват и не само да засенчват, а и да заличават цветята. В корпоративното управление хората, сред които се разпределя финансов и властови ресурс, са не един или двама. Освен това и комуникационният поток, наглед йерархично конструиран и подреден, в действителност не е точно такъв. Налице са три от изкушенията - власт, пари, информация. Необходимо е да създадеш такава система от правила, която сама да изхвърля плевелите. Задачата е сложна за изпълнение, защото конструираш един модел, въвеждаш правилата, спазват се и откриваш несъответствия. Модел, в който контролиращите могат да са в ролята на плевелите. Процесът е дълъг. Изграждат се норми и ценности, преминава се през обучение, развитие на определени поведенчески модели, контрол и подбор. Изгражда се една адаптивна култура в работния процес, която е гъвкава, в която инициативата и креативността са норма. Т.е. ако се върнем към притчата за плевелите, необходими са поредица от действия, както и време, за да стигнем до жътвата.

- Разкажете случай, в който сте помогнали на някого.
- Принципът, който следвам, е приказката за рибата - не я раздаваш, а учиш хората да си я ловят сами, независимо дали става въпрос за фирмата, университета или общността.

- Как и от кого се учите да управлявате?
- Учителите са много, дори вашите въпроси са обучение. Един от учителите е баща ми. Повече от 50 години той е ръководил ВиК бригада в Източномаришкия басейн. Той ми казваше: „Имай позитивно и уважително отношение към хората, с които работиш! Помагай им да решават проблемите си".

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион", вашата голяма печалба?
- Срещата ми с проф. Гено Иванов в Строителния техникум и след това срещата ми с проф. Ганьо Щилянов в УАСГ.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?
- Внедряването и използването на изкуствения интелект AI в строителството. Изкуственият интелект (AI) може да изпълнява всичко, което се сетите, но онова, което му липсва, са интуиция и емоционалност. В корпоративното управление и в мениджърските действия много често лидерите вземат дадено решение, следвайки интуицията си или слушайки сърцето си. За мен е предизвикателство да разбера как ще се съчетаят тези две форми.

- Най-интересното състезание, което сте печелили?
- Изпращат ни на ученическа бригада след втори курс да правим път в Борущица. Тогава между отделните звена имаше състезание с награди, отпуски и т.н. Аз съм командир на 15 души, копаем канавки. В обедната почивка започвам разговор с булдозериста, бай Кольо. Викам му: „Може ли да покарам машината, ти ще ме учиш?". Той се съгласи. Минавам с греблото, едно движение и обръщам, второ движение... Победихме. Малко покъсно реших да продължа в университета. Мисля, че това решение е моята голяма победа.

- Коя битка загубихте?
- Да науча френски език. На поправителен съм се явявал.

- С какво биха могли да ви спечелят за приятел? А вие как избирате приятелите си?
- Да бъда себе си и свободно да казвам това, което мисля.

- Колко често се събуждате с чувството, че всичко зависи от вас?
- Ако се събуждам с такова чувство, значи някъде съм сбъркал.

- Кога сте се чувствали като покорител на света и кога абсолютно безпомощен?
- Страхът на предприемача лидер винаги е по-малък от желанието да го направи. Аз съм авантюрист, но от тези, които използват наученото за реализиране на целите си.

- Колко често влизате в кухнята и какво пише на кулинарната ви визитка?
- По-често съм в градината, проявявам майсторлък в правенето на ракия, избрал съм си и марка: DODO, кръстена е на изчезналия вид нелетяща птица.

- Коя е най-скъпата ви играчка?
- Един валяк от края на XIX в., реставрирахме го, експониран е до офиса ни в Стара Загора.

- Как се отнасяте към силните жени? С подозрение, внимание, страх, уважение?
- С респект, уважение и радост.

- Много мъже преосмислят живота си, отказвайки се от нещата, които преди това са смятали за важни. Какво би ви довело до подобен житейски обрат във вашия случай?
- Когато е млад, кривата на стремленията на човека е по-висока в материалните желания, с годините това се променя и водещи стават любовта и духовните стремежи.

- Какво взехте от своите родители, за да продължите напред, и от кое от техния опит се отказахте?
- Родовата памет в нашето семейство е много силна. Да носиш отговорност, да си свободен, да помниш - възпитание, предавано от поколение на поколение в рода Михайлови.

- Важно ли е да имате до себе си някого, с когото да споделяте успешната си кариера?
- Всеки има нужда да почувства, че е част от едно цяло, че сме свързани с невидими нишки. Любовта е много важно нещо, имаш нужда от другар, от приятел. Любовта минава през различни стадии на развитие. Но оцелява.

- Научихте ли формулата за здраво семейство, или още я търсите?
- За да живеем, е потребно да работим, но за да живеем добре, е потребно и нещо друго - да твориш дните с любов, да се отнасяш към живота, като към празник. Ако не се получава, то е нужно да преподредите списъка, необходимо е да се самопроверявате.

- Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече и успял баща?
- Възрастните много често безкомпромисно нахлуваме в юношеските глави на децата ни, като считаме, че нашите амбиции и желания са техни. Научих си урока, не е нужно да ги разбирам, потребно е само да ги подкрепям и да се радвам на срещите си с тях. А тях ги уча да си поставят цели, да вървят през пробите и грешките и да не се отказват. За мен това е най-сигурният начин да опознават себе си.

- Зад каква благотворителна кауза бихте застанали?
- Да раздаваш разумно, е трудна и сериозна задача. Подкрепяме онова, което ни се струва важно за разцвета на обществото, а то винаги е свързано с образование и култура. Последните три каузи, които подкрепихме: участвахме в съграждането на паметник на св. св. Кирил и Методий за Цариброд, издадохме книгата „Кметът на София - инж. Иван Иванов", засадихме 50 бр. дъбови фиданки...

- Как дефинирате и обяснявате успеха - своя и на други хора?
- Като възможност да реализирам идеите си. Първото и най-важно нещо е да поискаш истински, и тогава винаги се появява някой, който да ти даде ключа, а ти сам ще си намериш вратата. Когато човек може да мисли, той знае как. Побеждавай, обичайки!

- Как бихте описали мъжете от вашето поколение?
- Как да ви отговоря? Ако си спомните за филми като „Имало едно време на запад", „Двама мъже в града" или за рок групите Pink Floyd, Led Zeppelin и Deep Purple, ще ни опишете.

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз" и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?
- Ако си избрал нелекия път нагоре, знай, че нямаш нужда от котва. Там няма пристан. Ти си това, което е в теб. Не се страхувай от промени, рискувай... умно. Бих се отказал повече да слушам ума си, а не сърцето си. Вече знам, че ако главата и сърцето мислят по различен начин, става това, което казва сърцето.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете?
- Вече ми се е случвало. Отново със същото. Да си строител, е начин на живот.

- С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато излезете в пенсия?
- Много бизнеси ще умрат в следващите 10 години, ако не намерят начин да интегрират новите технологии. Строителството е бизнес, който няма да е сред тях, но е интересно как ще се строят метапътища, метакъщи, метаопери и театри.

***
Проф. Николай Михайлов е председател на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд", български строител и предприемач, преподавател в УАСГ, София.

През 2016 г. в Института за икономически изследвания при БАН защитава дисертационен труд за присъждане на научна степен „доктор на икономическите науки".

Преди 25 години създава „Трейс Груп Холд" АД. Компанията е регистрирана на БФБ. Проф. Михайлов е председател на УС на фондация „Трейс за хората" и на сдружение „Български форум за транспортна инфраструктура". Той е член на УС на фондация „Буров" и на КСБ, член на Съвета на настоятелите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", на Тракийския университет - Ст. Загора, и на Медицинския университет - София.

Проф. Михайлов е носител на приз „Буров" за индустриално управление за 2010 г. Отличен е с приза на Сдружението на пътните инженери и консултанти - „Инженер на годината 2012".

Удостоен е с почетното звание „доктор хонорис кауза" на Тракийския университет.

Интервюто на проф. Михайлов е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“, което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ сега ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот.

Автор: Георги Милков, 24chasa.bg