Овчаров: България има най-ниската цена на електроенергията в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2022 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Овчаров: България има най-ниската цена на електроенергията в Европа

/КРОСС/ Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния ред на политици, бизнес и граждани. Енергийни експерти предупреждават, че мораториумът върху цените на тока, газта и водата е "бомба със закъснител".

"По някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани тези месеци, в които се забавя актуализирането на цената на тока. Важното е, че с този мораториум извадихме енергетиката от нормалните икономически взаимоотношения и я вкарахме в отношения, които нямат нищо общо с пазарната и разумната икономика. С мораториума в две от проблемните сфери се намериха компенсаторни мерки. Нещата ще се закърпят, но проблемите ще останат без решение", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в момента България има най-ниската цена на електроенергията в Европа. И добави, че пари за компенсации има, но те не трябва да се дават на всички. "Мерките трябва да бъдат целенасочени, да се помага там, където има нужда. А сега се помага на всички. Нормално е бизнесът да иска компенсации, но ресурсът е ограничен. В енергетиката има пари.

АЕЦ "Белене" е с над милиард лева печалба, БЕХ с над 700 млн. лв. Печалбите на ТЕЦ 2 ще покрият загубите им, приходите във Фонда за енергийна сигурност наближават 2 млрд. лв. Но никой да не си мисли, че тези пари решават дълговия капан, в който е изпаднал целият отрасъл. Дотук се стигна благодарение на тежката артилерия на Бойко Борисов през последните години", коментира Овчаров пред Bulgaria ON AIR.  Данните показват, че въпреки печалбите НЕК има над 4 млрд. задължения, БЕХ - 2,3 млрд. лв., ТЕЦ 2 - 1,4 млрд. лв. Според бившия енергиен министър има бизнеси, които са на печалба и не е редно те да получават същите компенсации като тези, които са на загуба.

"Износът от България за първите 10 месеца на 2021 г. расте с над 20%. Данните показват, че голяма част от българската индустрия се справя. Тя се конкурира със страни, където и електроенергията и газът са по-скъпи. Разбирам, че е трудно се каже "на тези няма да дадем, на онези ще дадем".

Ресурсът го има, но кризата няма да свърши утре и той не е неограничен", добави енергийният експерт.  Овчаров подчерта, че мораториумът е в нарушение на коалиционното споразумение.

"Никъде в споразумението няма мораториум, там има 20 мерки - компенсации, подкрепа. Излиза, че експертите си пишат едни неща, а политиците изведнъж въвеждат мораториум. По същия начин стои въпросът с ТЕЦ "Марица Изток 2". Онзи ден научихме, че там ще горим боклуците на София. Няма никаква логика и няма нищо общо със записаното в коалиционното споразумение", подчерта Румен Овчаров.

Той уточни, че и вариантът боклуците да се изгарят в ТЕЦ "София" също не е удачен. Това би намалило цената, но от екологична гледна точка не е подходяща алтернатива. Овчаров коментира и акцията на ДАНС в "Булгаргаз". Той е категоричен, че тръбите към Румъния са празни.