Димитър Данчев: Преборихме се за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2022 07:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Данчев: Преборихме се за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия Нашата голяма грижа в кризата е свързана с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната

/КРОСС/ Министерството на икономиката и министър Нинова се преборихме за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия, за които е нашата голяма грижа. Това съобщи пред национални медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев. 

Предвижданата помощ в случай, че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв. „Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната“, бе категоричен той.

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка. „Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни“, поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев каза още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

С този акт Министерството на икономиката и министър Нинова успя само за една седмица да спечели две стратегически победи в полза на българската икономика и да защити интересите на българските потребители. След като Административен съд София-град отхвърли жалбата на „А1 България“ и „Теленор България“ срещу заповедта на министър Нинова, с която се забранява на търговеца да използва нелоялна търговска практика, икономическото министерството успя да се пребори и за безвъзмездна финансова в помощ на малки и средните предприятия.